iQCAFÉ - Stříbrem proti bakteriím v iQLANDII Liberec

Aktivita je zdarma

26. 9. od 17.00 v Auditoriu

V čem je léčba stříbrem efektivní? Kde všude se dá použít? Máme se bát jeho toxicity? Odpovědi na tyto a další otázky má připravené doc. Mgr. Irena Lovětinská Šlamborová, Ph.D. z Technické univerzity v Liberci.

Anotace přednášky:

Se stále vzrůstající hrozbou bakteriálních infekcí stoupá nutnost vytvářet účinnější a vhodnější bariéry proti patogenním mikroorganismům, které napadají oslabené pacienty v nemocnicích, na jednotkách JIP, v neonatologických a transplantačních centrech, ale v běžném životě. Je proto nutné se zaměřit na likvidaci těchto bakteriálních kmenů ještě před tím, než napadnou oslabený lidský organismus. Patogenní mikroorganismy napadají také otevřené rány a poraněnou kůži. Současná dermatologie proto stále hledá nové možnosti rychlejšího a efektivnějšího léčení kožních lézí a defektů.
Jednou z možností je použití stříbra. Aplikační potenciál stříbra roste především v souvislosti s jeho výborným antibakteriálním účinkem, který ho předurčuje jako součást obvazového materiálu, textilního materiálu pro zdravotnictví, dezinfekčních prostředků, mastí či gelů, nátěrových hmot a podobně. Na druhé straně ovšem stojí toxicita stříbra (ve formě Ag+, nanočástice stříbra, koloidní stříbro). Sledování toxicity stříbra je jednou z hlavních priorit. Jsou studovány mechanismy účinku na Prokaryotické i Eukaryotické buňky, ale i na vyšší živočišné a rostlinné organismy. Především velikost stříbra (kation, nanočástice) je považována za hlavní parametr, který ovlivňuje jeho toxicitu. 

Přednáška probíhá 26. 9. od 17.00 v Auditoriu. Budova iQLANDIE se otevře v 16.30.
 
 Co je iQCAFÉ?
 Speciální seriál přednášek s přírodovědnou tematikou
  • Určeno dospělým i studentům vysokých a středních škol
  • Probíhá každý měsíc v různých částech iQLANDIE
  • Vstupné je zdarma po registraci
Datum konání
26.09.2019 - 26.09.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
iQLANDIA
Adresa
Nitranská 410/10
Liberec 3
46007
Kraje
Liberecký
Url adresa
Typ
Žáci a studenti, Pedagogové, Odborná veřejnost
Obor
Biologie
Cílové skupiny
Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ, Pedagogové, Odborná veřejnost
Hodnocení