Raci v České republice

Aktivita je zdarma

Vážení a milí přátelé vědy,
zejména z řad dětí a mládeže, jejich rodičů nebo prarodičů!
 
Jménem Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a populárně vědeckého magazínu Českého rozhlasu Sever Planetárium vás srdečně zveme na další Café Nobel Bez kofeinu, přátelské setkání s vědou, určené především dětem a mládeži. Dospělí mají přístup pouze v jejich doprovodu - nemusí se přitom jednat o vlastní potomky.
 
Úterý 8. října 2019 od 16:30 v kavárně Bárka kafe (dříve Fokus kafe) v Ústí nad Labem
Téma: Raci v České republice
Raci jsou často považováni za živočichy, kteří byli u nás v minulosti hojní, ale dnes už se s nimi vinou znečištění v našich vodách setkáme jen vzácně. O tom, jak je to s našimi raky doopravdy, bude vyprávět zoolog Jiří Patoka. Mimo jiné se dozvíte, že u nás žije i spousta raků, kteří do naší přírody nepatří a pro naše domácí raky představují smrtelné nebezpečí. K vidění budou skutečně i živí raci.
 
Doc. Ing. Jiří Patoka, Ph.D., DiS. působí na katedře zoologie a rybářství České zemědělské univerzity v Praze. Zajímá se o raky a další sladkovodní korýše, věnuje se popularizaci vědy a píše chovatelské příručky o korýších. Je autorem nebo spoluautorem více než 40 vědeckých a odborných článků. Spolupracuje s pěti indonéskými univerzitami a v roce 2017 vedl první českou expedici zaměřenou na raky na Novou Guineu.
 
Kavárnu Bárka (dříve Fokus) kafe najdete zde: https://mapy.cz/s/Eoc3
Doporučujeme rezervovat si předem místa k sezení na mailu barkakafe@fokuslabe.cz. Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před začátkem pořadu. Pak budou volná místa k dispozici dalším zájemcům. Děti a mládež mají přednost! Pokud nebude do 16:30 naplněna kapacita kavárny, nevyženeme ani dospělé zájemce bez dětí.  :-)
 
K účasti se můžete přihlásit i prostřednictvím Facebooku a pozvat tak na ní i své přátele -
https://www.facebook.com/events/2401765460071963. Potvrzení účasti na Facebooku neznamená automatickou rezervaci místa. Ta je možná pouze prostřednictvím mailu na výše uvedenou adresu.
 
Partnerem Café Nobel je nakladatelství Academia (http://www.academia.cz), součástí večera je i soutěž o knihu.

 

Datum konání
08.10.2019 - 08.10.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a populárně vědecký magazínu Českého rozhlasu Sever - Planetárium
Adresa
Bárka kafe (dříve Fokus kafe)
Ústí nad Labem
41100
Kraje
Ústecký
Url adresa
Obor
Biologie
Cílové skupiny
Žáci - první stupeň, Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ, Rodiče
Hodnocení