Veletrh vědy 2019

Aktivita je zdarma

Na pátém ročníku Veletrhu vědy, který se uskuteční od 6. do 8. června 2019 v PVA EXPO Praha se představí více než 100 vystavovatelů. Akci doplní třicítka přednášek, panelových diskusí a science show. Významní čeští odborníci se letos sejdou nad tématy, jako jsou světelné znečištění, nanotechnologie, etické důsledky umělé inteligence nebo jedy v potravinách.Doprovodný program

Stánky vystavovatelů doplní přednášky, vědecká představení a panelové diskuse, které se v dopoledních hodinách tematicky zaměří zejména na školy a rodiny s dětmi. Úžasné divadlo fyziky (ÚdiF) tentokrát dorazí rovnou s několika představeními, mj. i s Příběhem žárovky. Nejmladší návštěvníky čeká chemické divadélko pro nejmenší. Popularizátorka vědy Květa Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR si posvítí citronem na duhu.

Světelné znečištění, jídlo jako (ne)přítel a etika v robotice

Panelové diskuse s Václavem Moravcem a odborníky české vědy se zaměří na témata současné společnosti a špičkového výzkumu. Pozvánku do čtvrteční diskuse Bojíte se tmy přijali Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR, Lenka Maierová – expertka na kvalitu světelného prostředí v budovách, Hynek Medřický – světelný technik zabývající se dlouhodobě vlivem světla na lidský organismus a Anna Pasková, ředitelka odboru politiky životního prostředí a udržitelného rozvoje Ministerstva životního prostředí.

pátek čeká návštěvníky panelová diskuse Jídlo jako (ne)přítel zaměřující se mj. na jedy v potravinách, sobotní panel Robot a jeho (s)vědomí se ponoří do problematiky etických a sociálních důsledků umělé inteligence a robotizace.

 Posviť si citronem na duhu

„Veletrh vědy láká stále více návštěvníků. Proto jsme se letos rozhodli rozšířit doprovodný program o další sál. Nejmenší návštěvníci zde mohou vidět chemické divadélko neboli chemdidlo Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Dětem představí pokusy s běžnými potravinami a látkami, s nimiž rodina doma v kuchyni pracuje. Pro starší a náročnější publikum jsou určeny přednášky o použití nanotechnologií ve fotovoltaické přeměně nebo výzkumu České geologické služby na Antarktidě,“ dodává k programu PR manažerka veletrhu Andrea Saláková.

Setkání pro zaměstnance AV ČR s předsedkyní

Na čtvrteční program naváže setkání s předsedkyní Akademie věd ČR Evou Zažímalovou. Zváni jsou všichni zaměstnanci s rodinami, pro které bude připraven doprovodný program a malé pohoštění.

Vstup zdarma

Veletrh vědy pořádá Akademie věd ČR. Za pět let jeho existence z něj vytvořila jednu z největších populárně-naučných akcí u nás. O její úspěšnosti svědčí i to, že se stala nejrychleji rostoucím veletrhem v ČR a je nejsledovanější mezi příznivci nových technologií, inovací a mladou generací obecně. V loňském roce zavítalo na Veletrh vědy rekordních téměř 25 tisíc návštěvníků!

Vstup na veškerý program je zdarma. Veletrh vědy lze navštívit vždy od 10:00 do 18:00 hod. Na přednášky, vědecká představení a panelové diskuse doporučují organizátoři z kapacitních důvodů provést rezervace, které byly spuštěny spolu se zveřejněním programu na webových stránkách www.veletrhvedy.cz.

Datum konání
06.06.2019 - 08.06.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
Akademie věd ČR
Adresa
PVA EXPO Praha
Praha
148 00
Kraje
Hlavní město Praha
Url adresa
Typ
Žáci a studenti, Pedagogové
Obor
Astronomie, Chemie, Fyzika, Matematika
Cílové skupiny
Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ, Pedagogové
Hodnocení