Na nanovlásku! Poutavé vyprávění ze světa nanovláken

Aktivita je zdarma

Vážení přátelé, milovníci vědy,
 
jménem Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a populárně vědeckého magazínu Českého rozhlasu Sever Planetárium vás srdečně zveme na další „přátelské setkání s vědou“ Café Nobel, které se uskuteční ve čtvrtek 21. listopadu od 18 hodin v prostorách hvězdárny na Písečném vrchu v Teplicích.
 
Téma:
Na nanovlásku! Poutavé vyprávění ze světa nanovláken
Navzdory jejich titěrným rozměrům dnes slýcháme o nanovláknech čím dál tím častěji a hlasitěji. Lze to snad přičíst Napoleonovu komplexu, či je na vině něco úplně jiného? Přijďte se společně s nanotechnologem Davidem Poustkou vydat po stopách této nevelké záhady. Nejprve se seznámíme s rozměry nanosvěta a jevy z nich vyplývajícími. Poté přijde řeč na samotná nanovlákna. Z jakých materiálů a jakými způsoby lze nanovlákna vyrobit? Jaké jsou jejich přednosti a v čem naopak pokulhávají? Kde už se s nanovlákny setkáváme a na jaké aplikace se můžeme těšit do budoucna?
 
Mgr. David Poustka je vědeckým pracovníkem a doktorským studentem Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zabývá se např. využitím nanovlákenných a nanostrukturovaných materiálů při vývoji mikrofluidních zařízení pro biomedicínské aplikace. V rámci výzkumného týmu PřF UJEP se mj. podílí na vývoji nanovlákenných vrstev z biokompatibilních materiálů s cílem vyvinout funkční krytí ran pro chronické, obtížně se hojící povrchové rány. Mimo ústeckou univerzitu působí jako vývojový pracovník ve firmě NANOTEX GROUP s.r.o. v Litvínově, kde se zabývá přípravou nových nanovlákenných materiálů a optimalizací výrobních procesů.
 
Doporučujeme rezervovat si předem místo na adrese hap@hapteplice.cz.
Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před zahájením akce, jinak rezervace propadají a místa budou k dispozici pro další návštěvníky. Děkujeme za pochopení!
 
Své přátele, kolegy, studenty či spolupracovníky můžete upozornit a pozvat i prostřednictvím Facebooku - https://www.facebook.com/events/2340285182950225, případně jim prosím přepošlete tento mail - je možné, že nejsou v našem maillistu.
 
Kudy na hvězdárnu:
Mapa zde: https://mapy.cz/s/FvGa.
Autem: až ke hvězdárně nelze zajet (vjezd povolen pouze pro obsluhu hvězdárny), zaparkovat je možné na parkovišti v ulici U Panoramy a dále jít pěšky, víceméně po rovině se závěrečným krátkým stoupáním. 10 minut chůze.
MHD: od Hlavního nádraží trolejbusem č. 3, zastávka Panorama (konečná). Dále pěšky ulicí U Panoramy - viz výše.
 
Partnerem Café Nobel je nakladatelství Academia (http://www.academia.cz).
Součástí každého večera je soutěž o knihu.

Datum konání
21.11.2019 - 21.11.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
UJEP + ČR SEVER
Adresa
Hvězdárna na Písečném vrchu v Teplicích.
Teplice
41501
Kraje
Ústecký
Url adresa
Typ
Žáci a studenti, Pedagogové, Rodiče, Odborná veřejnost
Obor
Astronomie, Chemie, Fyzika, Ostatní
Cílové skupiny
Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ, studenti VŠ, Pedagogové, Rodiče, Odborná veřejnost
Hodnocení