Sobotní víkend s vědou a technikou

V sobotu 30.11. 2019 poběží od 9:30 do 14:30 několik paralelních dílen (workshopů) pro mladé tvůrce a badatele s následujícími tématy:

  • LegoMechanika & LegoRobotika  – stavění a programování Lego Mindstorms EV3: podle vaší úrovně, zájmu a fantasie si můžete vybírat různé Lego-inženýrské projekty inspirované http://www.legoengineering.com/, vyzkoušet si úlohy z loňských ročníků Robosoutěže ČVUT, Robotického dne MFF UK nebo realizovat vlastní projekty
  • Elektrotechnická dílna & Arduino – vytváření jednoduchých elektrických obvodů, osazování a pájení PCB, základy práce s Arduino a nepájivým polem, osazování různých senzorů, jednoduché projekty IoT atp.
  • 3D dílna – 3D modelování, 3D scanování a 3D tisk: ukážeme si přípravu a realizaci jednoduchých 3D modelů, modelování v TinkerCAD a SolidWorks, tisk (PLA) – z vlastních dat nebo z využitím existujících modelů na thingiverse atp. (složitější tj. déle trvající tisky vám můžeme po dohodě dodatečně zaslat domů).
  • V návaznosti na dílnu 3D modelování se s námi můžete také zúčastnit mezinárodní soutěže Evropské kosmické agentury – Moon Camp Challenge,  která spočívá ve vytvoření virtuálního modelu měsíční základny. Podrobnosti se dozvíte v rámci doprovodné přednášky.
  • Raspberry dílna – programování v jazyce Python: ukážeme si základy jednoho z nejpopulárnější (a nejpřívětivějších) programovacích jazyků současnosti, vyzkoušíte si práci s mikropočítačem Raspberry se kterým následně zrealizujeme několik zajímavých úloh (přizpůsobených vaší úrovni a zájmu), vyzkoušíte si napsat jednoduchý kód pro Raspberry umístěné na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) – AstroPi atp. pokročilejší si také mohou vyzkoušet programování Lego robotů v jazyce micropython, práci s RasPi kamerou případně i další úlohy dle jejich zájmu a fantasie
  • Přírodovědné Experimentárium (Laboratoř)- v rámci této dílny si vyzkoušíme novou fotografickou techniku Solarografii propojující Astronomii, Meteorologii a Umění, postavíme si pro ni dírkovou kameru, kterou si následně odnesete domů, umístíte a budete pořizovat záběry jižní oblohy.  V návaznosti na tuto dílnu se s námi můžete zúčastnit soutěže Solarografie 2020, která vyvrcholí v červnu 2020 výstavou a mezinárodní konferencí na Astronomickém ústavu AV ČR  v Ondřejově s názvem Solarografie mezi vědou, uměním a vzděláváním. U optiky zůstaneme i později v rámci mikroskopování přinesených vzorků z přírody, domácnosti i odjinud.
  • Setkání Tc – Klubu –  přírodovědné experimetárium doplní série presentací našich badatelských a tvůrčích projektů zaměřených na různé přírodovědné experimenty do kterých se můžete s námi také zapojit jako je dálkově řízená robotická ponorka UT-Sub / Knowtilus, stratosférická sonda StratoBox, CanSat – UTSat, Astro Pí Mission Space Lab, Dálkový průzkum Země, Mikroplasty v prostředí, Parazitologie a behaviorální psychologie atp. Na presentace rovnou naváží pracovní schůzky projektových týmů k vybraným tématům.

Programy jsou vhodné pro všechny mladé tvůrce a badatele ve věku 9 – 99 let (ano i stále mladí a hraví rodiče a prarodiče jsou srdečně zváni). Je možné se zúčastnit jak jednorázově tak i opakovaně (tj. jako víkendový kroužek).

Setkání Tc-Klubu je zdarma, ostatní témata jsou á 250 Kč/os., na místě je možné domluvit snížené rodinné vstupné. Frekventanti Tc-kurzů mají 50% slevu.

Na místě bude k dispozici pití, a drobné občerstvení. Je možné objednat Pizzu.

Registrace na akci je možná zde.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat emailem na prokop.alex@gmail.com nebo telefonicky na 774143458.

Sobotní víkendy s vědou pokračují i příští týden mimořádným programem 7. a 8. prosince (fyzikální hackathon – Jak na mezinárodní Turnaj mladých fyziků) a poté přednánoční a novoroční dílnou MakerSpace, které proběhnou 21. prosinece respektive 11. ledna.

Budeme rádi pokud naši nabídku budete šířit dále mezi Vaše známé, kolegy a kamarády, leták je zde. 

Programy běží s podporou generálního partnera JHV Engineering s.r.o, NIDV (Krajské sítě na podporu nadání) a Pardubického kraje.

Datum konání
30.11.2019 - 30.11.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
Technecium
Adresa
Nádražní 641
Pardubice
533 51
Kraje
Pardubický
Url adresa
Typ
Žáci a studenti, Rodiče
Obor
Biologie, Chemie, Fyzika, Programování, Technika
Cílové skupiny
Žáci - první stupeň, Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ
Hodnocení