Solarografie

Aktivita je zdarma

V pondělí 2.12.2019 proběhne na Gymnásiu Mozartova od 14:30 do 16:00 workshop na kterém si vyzkoušíme novou fotografickou techniku Solarografii propojující Astronomii, Meteorologii a Umění. Postavíme dírkovou kameru, kterou následně umístíme na vhodné místo tak aby mohla pořídit několik týdnů až měsíců dlouhou expozici jižní oblohy nad pardubickou industrií, kterážto v podobě své ikony – státního podniku na látky výbušné – Explosia a.s. oslaví v příštím roce 100 let od svého založení.

Na tuto dílnu naváží v lednu a únoru 2020 workshopy s Maciejem Zapiorem – předním polským astrofyzikem a zároveň úspěšným umělcem a autorem řady solarografickcýh sérií jehož výstavu aktuálně uvádíme v Galerii GAMA na FChT UPa. V návaznosti na tyto dílny se budete moci zúčastnit soutěže Solarografie 2020 zaměřené na zmapování pardubického industriálního dědictví touto technikou, která vyvrcholí v červnu 2020 výstavou a mezinárodní konferencí na Astronomickém ústavu AV ČR  v Ondřejově s názvem Solarografie mezi vědou, uměním a vzděláváním.

V případě zájmu o účast (případně organizace wshopu u Vás ve škole) nás prosím kontaktujte emailem na prokop.alex@gmail.com nebo telefonicky na 774143458.

Program a navazující soutěž běží s podporou NIDV (Krajské sítě na podporu nadání) Královehradeckého kraje a Pardubického kraje.

Datum konání
02.12.2019 - 02.12.2019
Pravidelná
Ne
Organizátor
Technecium
Adresa
Nádražní 641
PARDUBICE
533 51
Kraje
Pardubický
Url adresa
Typ
Žáci a studenti
Obor
Astronomie, Fyzika, Ostatní
Cílové skupiny
Žáci - druhý stupeň, studenti SŠ
Hodnocení