Fyzikální show: experimenty na vlastní kůži

Odhalíme podstatu světla pomocí moderních laserů a na vlastním těle si ukážeme přírodní zákon, který dokáže hýbat zemskou osou. Dále si ukážeme, kde se bere část energie v zemském jádru a jak vzniká magnetické pole Slunce. Podíváme se také, co pohání vesmírné rakety kupředu a co všechno lze dělat s kapalným dusíkem, který si vesmírné družice často berou s sebou do vesmíru. A co by to bylo za fyzikální show, kdybychom si nezkusili nějaký výbuch... Konkrétně si názorně ukážeme vznik kráterů na Měsíci.

Přednášející: Ing. Petr Dvořák Ph.D. z CEITEC a Vysokého učení technického v Brně se zabývá výzkumem v oblasti nanotechnologií a přednáší fyziku na Fakultě strojního inženýrství na Vysokém učení technickém v Brně. Je členem Jihlavské astronomické společnosti. Kromě vědecké a pedagogické práce je Dr. Dvořák také známým popularizátorem fyzikálních věd.

Přednáška je pořádána ve spolupráci Jihlavské astronomické společnosti, Pobočky Vysočina České astronomické společnosti a Muzea Vysočiny Jihlava.

Začátek v 17:00, MVJ, Masarykovo nám. 55, Jihlava

Datum konání
14.05.2020 - 14.05.2020
Pravidelná
Ne
Organizátor
Muzeum Vysočiny Jihlava
Adresa
Masarykovo náměstí 55
Jihlava
58601
Kraje
Vysočina
Url adresa
Aktivita
Pobytová aktivita
Typ
Žáci a studenti, Pedagogové, Rodiče, Odborná veřejnost
Obor
Fyzika
Cílové skupiny
studenti SŠ, studenti VŠ, Pedagogové, Rodiče, Odborná veřejnost
Hodnocení