Naučme děti myslet! - Využití šachové hry ve škole

Aktivita je zdarma

Vzdělávací program představuje šachovou hru jako zábavný způsob, jak učit děti myslet a řešit řadu stále se měnících a odlišných problémů. Šachy jsou nekonečné, v každé partii existují miliony možností. Pozice v partii se mění po každém tahu a před hráče jsou tak neustále stavěny nové problémy. Ty nelze řešit použitím nějakého jednoduchého pravidla (přestože jsou šachová pravidla velmi jednoduchá a je možné se je naučit velmi rychle), nebo se spoléhat na zapamatování si některých jednoduchých postupů.

Místo toho musí hráč situaci na šachovnici analyzovat a počítat rozličné varianty, spoléhajíce se na obecné principy, typové pozice (vzory) a značnou dávku intuice, kreativity a originality. Šachy také učí jakou cenu má schopnost koncentrovat se na výkon, protože po chybě přichází bezprostředně trest ve formě ztráty materiálu či dokonce celé partie. Jen několik učebních nástrojů poskytuje tak rychlou zpětnou vazbu. Pouze soustředěnost, pozornost, trpělivost a vytrvalost jsou základem pro trvale dobré výsledky. Šachy jsou tak jedním z nejmocnějších vzdělávacích nástrojů, které máme pro rozvoj dětského intelektu k dispozici.

Účastníci kurzu se seznámí s významem šachové hry pro rozvoj intelektu dětí a jejich charakterových vlastností, s pozicí šachové hry v současném světě, s projektem Evropského projektu Šachy do škol“ a s možností škol v ČR do něj vstoupit. Seznámí se s historií a vývojem šachové hry i s mistry světa. Budou seznámeni s pravidly šachové hry, metodikou výuky šachové hry. Naučí se využívat k výuce mezinárodní šachový portál, jehož lokalizaci zajistil ŠSČR (Šachový svaz ČR). Seznámí se softwarem SwissManager na řízení šachových turnajů. Naučí se základní principy vedení šachové partie, elementární koncovky a základní taktické obraty. Budou také schopni identifikovat zvláště nadané žáky a upozornit na ně rodiče, pedagogy či profesionální trenéry. Absolventi získají také informace o možném propojení šachové hry s matematikou a dalšími předměty.

Účastníci kurzu budou schopni za podpory Šachové univerzity vést šachovou výuku, případně šachové kroužky na školách, pomáhat při organizování šachových turnajů či šachových soustředění.



 


Datum konání
25.08.2020 - 25.08.2020
Pravidelná
Ne
Organizátor
Zuzana Drozdová
Adresa
Blahoslavova 1576/2
Kraje
Moravskoslezský
Url adresa
Cílové skupiny
Pedagogové
Hodnocení