Fórum dějiny ve veřejném prostoru ii

Aktivita je zdarma

Kvůli epidemické situaci se konference Dějiny ve veřejném prostoru II. Vystavování minulosti uskuteční online jako série diskusních panelů ve více termínech. Jednotlivá setkání budou veřejně přenášena na YouTube a diváci se budou moci zapojit do moderované diskuse s vystupujícími. I přes změny v termínech a formě setkání jsme zachovali původní rozsah a složení panelů a těšíme se na diskuse se všemi účastníky. Na tomto webu najdete již aktualizované informace o programu, případně sledujte náš Facebook nebo se registrujte jako účastníci konference, abyste měli vždy aktuální přehled.

ZDE naleznete záznamy z již proběhlých panelů a odkazy na plánované.

Anotace konference

Historie vždy byla v přímém a úzkém kontaktu se současností. Do přítomnosti se nepřetržitě prolamuje i prosakuje, poskytuje živnou půdu pro budoucí úvahy i dění. Tento vztah je pro řadu odborníků zdánlivě zřejmý, ale v širší společenské debatě je mu věnován prostor jen občas, nejčastěji formou dílčích nebo příležitostných počinů. Zástupci Univerzity Karlovy, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, Historického ústavu Akademie věd a Ústavu pro studium totalitních režimů se proto rozhodli vytvořit vzdělávací platformu, jež by měla v pravidelných intervalech poskytnout příležitost nejen k mezioborové diskuzi, ale také k obecnější výměně názorů a zkušeností, jež se problematiky zpřítomňování dějin ve veřejném prostoru aktuálně dotýkají.

V roce 2020 se fórum Dějiny ve veřejném prostoru zaměří na vystavování minulosti. Veřejný prostor chápeme v širším slova smyslu. Kromě tradičních paměťových institucí, jakými jsou škola, archiv nebo muzeum, nás bude zajímat, jak s minulostí pracují trh, zábavní průmysl nebo masová a digitální média. Ve všech těchto prostředích je minulost neustále vystavována, přestavována, rozkládána a vykládána. Přestože často slyšíme povzdechy, že neznáme svou minulost, zdá se, že dějiny neztrácejí ve veřejném prostoru svůj význam, spíše naopak. Vzpomeňme jen na poslední „kauzy”, jakými byly spor o společenskou roli Památníku Lidice, veřejné kontroverze kolem pomníku maršála Koněva nebo diskuze o potřebě budovat nová muzea. Kromě sporů o výklad minulosti se stále častěji setkáváme i s dějinami, jež slouží jako dobře promyšlený marketing nebo obchodní komodita a atrakce.

Datum konání
22.10.2020 - 11.12.2020
Pravidelná
Ne
Organizátor
Ústav pro studium totalitních režimů
Adresa
Winstona Churchilla 1800/2
Praha 3
130 00
Kraje
Celostátní
Url adresa
Registrace od - do
16.11.2020 - 11.12.2020
Aktivita
Konference
Typ
Žáci a studenti, Pedagogové, Odborná veřejnost
Obor
Ostatní
Cílové skupiny
studenti SŠ, studenti VŠ, Pedagogové, Odborná veřejnost
Hodnocení