Jak učit nejen v době pandemie? Tipy pedagogům nabídne Letní vědecký kemp

 Kurzy se budou konat v srpnu v Posázaví a zájemci se na ně mohou přihlašovat už nyní na webu Otevřené vědy.

Termíny jednotlivých kurzů Letního vědeckého kempu jsou:

  • 9.–13. 8. 2021 pro učitele prvního stupně ZŠ
  • 13.–17. 8. 2021 pro učitele fyziky a matematiky
  • 17.–21. 8. 2020 pro učitele chemie a biologie

Kemp se uskuteční v srpnu v Benešově u Prahy, v Posázaví. Kapacita účastníků je omezena na třináct, respektive čtrnáct lidí. Je proto vhodné se včas přihlásit. Zájemci tak mohou učinit na webu Otevřené vědy, kde jsou k dispozici další informace.

Workshopy pro učitele základních a středních škol mají více než šestnáctiletou tradici. Setkání s vědkyněmi a vědci Akademie věd ČR a vysokoškolskými pedagogy každoročně nabízí skvělou příležitost vyzkoušet si zajímavé pokusy a dozvědět se novinky z oblasti didaktiky přírodních věd. Letos navíc přibudou aktuální témata jako doporučení, jak učit venku za každého počasí i vládního nařízení.

Děti fascinuje kriminalistické bádání
Organizátoři vypsali tři pětidenní kurzy, přičemž první je určen vyučujícím prvního stupně základních škol, další se zaměří na fyzikální a matematickou problematiku a třetí poslouží převážně kantorům chemie a biologie.

Těžištěm každého z kurzů budou praktické ukázky experimentů, kterými pedagogové mohou zpestřit své hodiny, a hravou formou tak žáky a studenty přesvědčit o tom, že poznávat svět a učit se o něm je vlastně velká zábava.

Není pochyb, že třeba proměna dětí v malé detektivy, kdy objevují kouzlo daktyloskopie či mikroskopické metody, opravdu boduje. Přesvědčit se o tom mohli už účastníci loňského kempu. Mnozí ze své praxe tehdy potvrdili, že právě forenzní chemie a kriminalistika děti fascinují. „Většina našich experimentů popularizuje chemii, ale je úzce propojena s biologií či zdravovědou a fyzikou. Prvostupňové učitelky používají tyto ukázky hlavně při stále oblíbenějších projektových dnech,“ říká jedna z lektorek, Monika Klusáčková z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR.

Světlo, enzymy i kovy
Pro starší studenty jsou určeny kurzy věnované fyzice a matematice či chemii a biologii. Letošního kempu se opět zúčastní Martin Ledinský z Fyzikálního ústavu AV ČR, který loni pedagogům poutavě vyprávěl, kde a jak využíváme světlo, jak vypadá, z čeho se skládají barvy a kam směřuje budoucnost fotovoltaiky. Pobavil je i fyzikálními pokusy s LCD monitorem. Barvy ani světlo nebudou chybět ani letos a neúnavný popularizátor vědy tak například zodpoví otázku, proč se nebe modré.

Fanouškům sci-fi série Star Wars a světelných mečů zase Ivan Kašík z Ústavu fotoniky a elektroniky AV ČR vysvětlí, jak fungují lasery a čeho se skládají a co se s nimi dá dělat.

Jak se chovají „akční enzymy“ využívané pro výrobu sýra či jaké krásné „žížaly“ mohou vzniknout z pektinu, ukáže Květoslava Stejskalová z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. V bloku věnovaném elektrochemii účastníci kurzu budou ověřovat reakce jednotlivých kovů. S Janem Rotreklem z Ústavu chemických procesů AV ČR se zase při pokusech s rozpouštědly podívají na zoubek takzvané zelené chemii, která je slibnou alternativou ke standardním rozpouštědlům v rámci ochrany životního prostředí.

 

Datum konání
09.08.2021 - 21.08.2021
Pravidelná
Ne
Organizátor
Otevřená věda
Adresa
Penzion Čtyřkoly 82
pošta Čerčany, Benešov u Prahy
257 22
Kraje
Středočeský
Url adresa
Registrace od - do
24.05.2021 - 30.07.2021
Aktivita
Pobytová aktivita
Typ
Pedagogové
Obor
Biologie, Chemie, Fyzika, Matematika
Cílové skupiny
Pedagogové
Hodnocení